Składniki:

- ok. 500g piersi kurczaka (2 duże filety)

- ok. 2 łyżeczki przyprawy gyros

- 1 czerwona cebula

- 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego  (450g)

- 4 jajka

- olej

Sos:

- 200g jogurtu naturalnego

-2 łyżki majonezu

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz

Dodatkowo:

orzeszki w panierce paprykowej

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Studzimy przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę.


3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.


4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy brokuł na sitku, aby dobrze odciekł z wody. Następnie przekładamy do miski z kurczakiem i cebulą.


5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski


6. Przygotowujemy sos: W misce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i przyprawy, ponownie mieszamy i polewamy składniki w misce.


7. Całość posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.


Smacznego!