Składniki:
-600g mięsa z nogi kurczaka-2 papryki czerwone-1 cebula-5 dużych ogórków kiszonych-450g pieczarek-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego-1,2l bulionu-1 łyżeczka papryki słodkiej-1 łyżeczka soli-1/2 łyżeczki pieprzu mielonego-1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonejOpcjonalnie:-1/2 szklanki zimnej wody-2 łyżki mąki pszennejSposób przygotowania:
1. Mięso z nogi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek,kroimy na krótkie i cienkie paseczki,przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania wszystkich warzyw.2. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na krótkie paseczki,ogórki kroimy w drobną kostkę,pieczarki obieramy/ myjemy i kroimy w plasterki,cebulę kroimy w drobną kostkę.3. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kurczaka i smażymy do zrumienienia,usmażonego kurczaka przekładamy do większego garnka.Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze ok 5 minut.4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i zalewamy gorącym bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.5. Jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza to do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy energicznie, aby nie powstały żadne grudki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5-7 minut.6. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.Smacznego!