
Składniki:
Spód
-200g herbatników maślanych
-70g rozpuszczonego masła
Frużelina
-250g borówek świeżych lub mrożonych
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-1 łyżka soku z cytryny
-1/3 szkl. zimnej wody
-kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa serowa
-1kg sera z wiaderka
-4 jajka
-3/4 szkl. cukru
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-200ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Frużelina:
1. Do rondelka przekładamy borówki i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. W tym momencie można zmniejszyć ogień na mały.
2. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do borówek. Całość mieszamy dość energicznie, aby nie powstały grudki. Frużelinę gotujemy jeszcze przez ok. minutę. Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję, jak kisiel. Następnie wyłączamy ogień i odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.

Spód:
1. Herbatniki mielimy w blenderze, przesypujemy do miseczki i łączymy z rozpuszczonym masłem.
2. Ciasteczka przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie, dociskając.
3. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (mniej więcej 5-7 minut).2. Gdy żółtka podwoją swoją objętość, zmniejszamy obroty na najniższe i łyżka po łyżce dodajemy ser, wlewamy śmietankę i wsypujemy budyń. Masę mieszamy tylko do czasu połączenia się składników.3. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.4. Ubitą pianę łączymy z masą serową w trzech turach. Mieszamy delikatnie szpatułką.5. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód6. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* (góra-dół) przez 1godz 15min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.


Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony można polać go frużeliną. Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)