Składniki do przygotowania około 15 pączków:

Zaczyn:

-50g świeżych drożdży,

-2 kopiaste łyżki mąki pszennej

-łyżeczka cukru

-pół szklanki mleka

Ciasto:

-700g mąki pszennej

-9 żółtek

-pół szklanki cukru

-szklanka mleka

-pół kostki masła

-kieliszek spirytusu

Dodatkowo

-500 ml śmietany kremówki 36%

-opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy (12g)

-2 łyżki cukru pudru

- 1 opakowanie śmietan-fixu

-olej do smażenia pączków (około 1l)

-ulubione smarowidło do pączków

Sposób wykonania:

ZACZYN:

Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), następnie przelewamy je do pozostałych składników potrzebnych do zaczynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy  pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

CIASTO NA PĄCZKI:

1. W  misce ubijamy żółtka z cukrem do białości, tak aby cukier nie był wyczuwalny w masie, kiedy weźmiemy ją między palce.

2. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko i masło, tak aby się w całości roztopiło.

3. Mąkę przesiewamy do miski, w której są ubite żółtka z cukrem  i dodajemy wyrośnięty zaczyn.

4. Wszystkie składniki początkowo mieszamy łyżką. Później zaczynamy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem. W kilku partiach dodajemy podgrzane mleko z masłem nadal wyrabiając  ciasto.

5. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta kieliszek spirytusu i jeszcze chwilę wyrabiamy, aby alkohol wchłonął się w ciasto.

6. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

7. Po tym czasie możemy wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Całość lekko rozpłaszczamy i wycinamy szklanką pączki.

8. Wykrojone pączki kładziemy na ściereczce, przykrywamy drugą ścierką i w tym czasie rozgrzewamy olej.

9. Na rozgrzany tłuszcz (165-170 stopni) kładziemy pączki i smażymy z każdej z strony po około 2 minuty. Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą jeszcze surowe.

10.Usmażone pączki przekrawamy na pół i czekamy do ich całkowitego wystudzenia.

NADZIENIE DO PĄCZKÓW:

Do miski miksera wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier waniliowy , cukier puder i śmietan-fix. Ubijamy na sztywno.

ZŁOŻENIE PĄCZKÓW:

Jedną połowę przekrojonego pączka smarujemy śmietaną, a drugą ulubionym smarowidłem (ja użyłam do tego dżemu śliwkowego).Obie połówki pączka łączymy ze sobą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !  💓