Składniki:

- 400g fileta z indyka lub kurczaka

- 1 mała cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 średnia marchewka

- Pół czerwonej papryki

- Pół żółtej papryki

- Pół średniej cukinii

- 1 łyżka sosu sojowego

- Pół łyżeczki czosnku granulowanego

- Pół łyżeczki soli

- Pół łyżeczki curry

- Pół łyżeczki papryki słodkiej

- 1/3 szklanki zimnej wody

Sos:

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1,5 łyżki octu ryżowego

- 2 łyżeczki miodu

Dodatkowo:

- Olej do smażenia

- 200g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

1. Filet z indyka kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.


2. Marchewkę, cukinię i paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę

3. Na rozgrzanym oleju smażymy indyka aż będzie lekko zrumieniony, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Na patelnie dorzucamy marchewkę i podsmażamy przez 5 minut, dodajemy paprykę i znów podsmażamy, na koniec cukinia i również smażymy całość przez kolejne 5 minut.

Po tym czasie wlewamy do warzyw z kurczakiem wodę i przykrywamy pokrywką.  Dusimy pod przykryciem przez 7-8 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

4. W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki mieszamy dokładnie w szklance i odstawiamy na bok.

5. Makaron ryżowy gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i przekładamy do podduszonej zawartości patelni. Dolewamy sos i dokładnie mieszamy.

Smacznego!