Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

-6 jajek

-150g cukru

-180g mąki pszennej

-20g ciemnego kakao

-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-50g oleju rzepakowego

Nasączenie biszkoptu:

-3/4 szklanki przegotowanej wody

-sok z 1/2 cytryny

-2-3 łyżeczki cukru

Krem śmietankowy:

-400 ml śmietanki 30-36%

-250g mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

-500-600g truskawek

-1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania.

1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

2. W szklance łączymy wszystkie potrzebne składniki do nasączenie biszkoptu i odstawiamy na bok.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*, grzałka góra-dół.

4. Blaszkę o wymiarach ok. 25cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.

5. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na szybkich obrotach miksera aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy olej i całość delikatnie mieszamy szpatułką, sięgając dna miski, aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy przez ok. 20-25 min., ''do suchego patyczka''. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony nasączamy.

6. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - większe na 4 części, mniejsze wystarczy na pół.

7. Krem: W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, następnie ubijamy całość na szybkich obrotach, aż krem będzie sztywny. Gotowy przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Przekładamy pokrojone truskawki.

8. Całość zalewamy tężejącą galaretką i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)